I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, March 30, 2011

mandi kan baby




hai korang!! harinie aku nak share pengalaman aku pratikal kat ward postnatal..tok pengetahuan korang,ward postnatal nie khas tok para ibu2 selepas bersalin anak..anak ape??bukan anak kucing ye..hihi..lam ward tu kompem ler ade baby2 yang baru dilahir kan..tol tak?!member2 aku excited dapat posting kat ward nie..tapi aku??AKU TAK SUKE LAARR! sebab ape?




sebab nyer..




aku mane suke budak2..
..teeettt....
(X,0)





okeh,meh sini aku cerite..kali pertame jejak kaki kat lam ward tuh,team pratikal aku disambut ngan tangisan bayi..(berlumbe2 kot baby lam ward tu menangiss.)kawan2 aku yang semue ngantok teros segar dengar suare budak2 tuh..aku pulak??alahai...rase lemah je dengar suare tuh..hihi..apesal aku tak suke budak2??...........................aku pon tak tau kenape..





pukul 8 pagi,jururawat masyarakat(JM) mintak kami mandikan semue baby yang ade lam ward tu..member2 aku semue melompat kot..tersenyum lebar je dorang dapat mandikan dorang,.aku lak??muke cuak..coz' aku ta pernah pegang budak..nie aku nak mandi kan dorang???oh my god!! leh korang teke cam ne perasaan aku time tuh??huh!



=,=






dorang semue tarik baby masok kat tempat mandikan baby..cuci pampers die..timbang berat die..basohkan kepale die..mandikan die..cuci tali pusat die..and last skali,pakaikan baju and sarung kaki die..aku tengok je dorang wat semue tuh sampai ler puan tegor aku"mira,xmo wat kee" aku ngn muke cuak and segan pon bagitahu ler kat puan"saye tkt nak pegang dorang,saye tak berani" tergelak lech aku mendengor nyer..malu aku...wahaha!!


tapi aku try jugak tok mandikan baby..alhamdulillah...walaupon kekok,aku berjaye jugak mandikan 5 baby..kesemuenyer baby boy..de skali tu aku dapat mandikan baby kembar..sungguh comel..sumpah!! time mandikan dorang tuh,baru ler aku rase sayang kat budak2..tu pon rse tu datang sekejap je..tapi tension jugak degor dorang menangis..kuat benau menjerit nyer!!Adoi.....

aku rase aku kawin lambat lah..haha..sori yer my future husband..adinda kne belaja semue2 sal baby..bru kita kawin ya... :D

oh..esok nak bagi health education kat mak pasal breast feeding.. so,chaw dulu...bye bye semuee... :D




























Saturday, March 19, 2011

rambut oh rambut

hai korang...korang buntu nak wat satil ape untuk rambut korang?? jom kite cuci mate ngan stail stail yang hebat nie..








~yang nie memang kreatif la kan?~

~de single la pulakk~

~mak oi,seksi nyer bibir!!!~


~dah bape tahun tak gunting rambut nie?~


~memang pro la engkao..~


~so korang tak yah la membazir duit beli gitar okeh~


~bapak punk..huhu~


~cam ikan lage dah aku tengok~


~nie stail tanduk rusa kan??erkk...O,0~


~stail nie aku suke..simple jerk :)~

so korang da ade idea nak pilih stail yang mane satu? haha..lau korang pilih la stail nie,mau kene heart attack mak ayah korang kan?cube bayang kan korang pergi pasar malam ngan rambut cam nie..,mau tak ape-ape pon,keserdahanaan itu penting okeh..

pergi rumah anak yatim















sehari bersame anak2 yatim..aku pergi pon under project kelas aku.."program komunity"..aku memang teringin sangat nak pergi program2 cam nie..memang impian aku kot..alhamdulillah..tercapai jugak..lokasi rumah anak-anak yatim tu dekat jer ngan kampus aku..dalam setengah jam jer da sampai..rumah kasih harmoni paya jaras..

sesampai nyer aku disane,kedatangan kami disambut meriah..dengan senyuman dorang...ouch..kecik nyer dorang nie..comel2 lak tuh!!mase borak3 ngan penghuni asrama rumah kasih tu,aku tanye lah dorang.."umur berape nie"..?budak tu cakap la darjah 3..wah..kesiannyer..kecik2 lagi dah xde mak ayah..first perception aku bile tengok dorang,memang aku rase terharu...korang memang tabah kan??hidup tanpa orang yang disayangi??kecik2 lagi dah terpakse hidup berdidikari uruskan hidup sendiri?huish..kalau lah aku..tak dapat aku bayang kan cam ner lar kehidupan aku if aku dah xder ibu n ayah..abang aku n 2 ekor adik aku yang suke sakitkan hati aku tu??yer,aku akui..memang sukar tok aku terime sebuah kenyataan..satu kebenaran tu memang menyakitkan right?jumpe ngn dorang wat aku rase beruntung nyer aku..dikelilingi orang yang aku sayang..

Ya Allah..aku bersyukur..!!

okeh..jom kite tengok ape aktivity yang group kelas kite wat..


penande buku..comel x?

booth group aku..makanan seimbang



bagi penerangan pasal BMI



group taking BLOOD PREASURE (B/P)

group taking BODY MASS INDEX (BMI)
kat tengah tu aku okeh..huhu


extually memang happening lar sepanjang aku ade kat sane..aku yang tak suke budak2 jadi minat melayan doran tuh...dorang nie manje..senang mesra dengan orang luar,tapi hati dorang sensitive..aritu aku try ler nak melayan sorang budak nie,tapi tak berjaya!!mungkin aku tak ade kebolehan lam memancing budak2 kot?? so aku pon try ler ajak budak tu main kaler2 lam buku die..die protes kot..letak buku atas kaki die..hurm..aku nasihat tak mau dengar..keciwa aku..

kau tengok?cam ner die protes??nie pon aku baru jer pas amik kaler tu dari tapak kakinyer..


ntah cam mane lar kalau aku posting kat ward pedriatric nanti kan??okeh tak ape,aku try jugak pancing kanak2 tu..usahe tangge kejayaan mira!
aku main ler snap gambo gune camera aku..last2 die de la jugak interest ngn taktik aku..and then....



you see?berjaya kan..siap wat peace lagi tu..puas ati aku pas dapat tarik minat die..pas tu die berlari kat dapur kantin..dah tu datang kat arah aku,sambil bawak 2 keping biskut oreo"nak akak,untuk akak".. =,= sies..aku terharu..


seterusnye..

....acare explorace...

kali nie tak ade ape yang aku nak citer kan..sebab time nie aku sibok jer melayan budak2 lam surau..time nie panas kot..pukol 3 petang mase tu.mau tak itam aku??haha..kang kene beli stok fair n lovely 1 bakul pulak..
okeh..happening kan???lech aku cakap nak wat lagi sem depan..waa..its a good idea madam..

upacare baling tepung kat para peserta..



aku pon terkena??
bagus sangat la kan?


ok korang..
nex week aku kene pratikal..
kene study pasal obat-obatan nie...
doakan aku dapat cross ya..
~~AMINNN~~

Thursday, March 10, 2011

Hai korang..arinie aku nak share sumthing kat korang..sumthing yang sedih kot terjadi kat family aku..cam nie cerite nyer..mase aku nga excited practis procedure timbang baby dekat lab, tibe2 henset aku

menjerit2 nyanyi lagu korea..mak oit...aku lupe nk silent!!abih semue clinical instructure(C.I) dok menjeling manje kat aku..aku pulak wat ler muke sposen aku kat dorang..(tande mintak maaf ler tu..)haha..leh bayang kan tak muke sposen aku??

Ok..berbalik pade talipon aku yang berdering tadi..ohh..my lovely anto mesej laa..da kenape mesej pagi2 nie..??selalu nyer my lovely kacau aku time lunch je...berdebar2 aku memikirkan nyer..rindu kat aku kot??ibu..ibu...mane tak nyer..da sebulan aku tak balik umah..bukan ape bu..anak mu sibuk ngan aktivity kat sini laa...dah3..ignore rintihan aku nieh..ibu aku hantar mesej “kak,de berite buruk..moto abang ilang L wah..motor abang aku hilang?motor abang aku hilang??!!cam tak percaye jer cerite nie..alah..gurau kot?? sampai terangkat kening aku..tetibe datang aura The Rock pulak...The Rock say”i know that the rock is coocking”adeh.. ibu aku memang suke sangat bergurau..tapi tak kan la nk bergurau pasal bende2 cam nie kan??lantas aku balas mesej tu”demi Allah bu??”..hanye tu jer care nak pastikan sesuatu kebenaran dalam family aku..tak sampai 2 minit,ibu balas..”DEMI ALLAH..”omg!! ingatan aku terus focus kat moto abang aku...muke sedih abang aku..muke kucing die..kucing die??

moto LC warne merah..comel jugak motor tuh..dah banyak kali abang aku make up motor tuh..and setiap kali die mekup,die akan cerite kat aku..memang excited kalau die cerite pasal motor..siap tnjuk gambar lagi tok buktikan..hadoi..abang aku nie..aku nie yang xtaw ape2 terpakse la mengangguk tnde aku mendengarnyer..walhal aku tak paham pon ape yang die cakap kan..maklumlah,aku tak geti bawak motor,apetah lagi hal2 motor nie kan..

Haha..aku teringat mase aku tingkatan 4..adek laki aku yang hensem tu cakap nak ajar aku bawak motor..aku say oright jer..first mesti ar start motor kan?? Aku tendang starter kat kaki tu..xhidup2 pulok motor nyer!!terkial2 aku nak hidupkan motor tuh..semue family aku gelakkan kan aku,datang adek laki aku,sekali die push..teros start!!oh men...segan aku dibuatnyer..oh..motor yang aku belajar tuh xde starter kat handle..maklumler..motor lame kan...kihkih..first bawak,adek aku bonceng aku..die ler bg instruction..”kakak..kau tekan gear 2..kakak..kau belok...kakak..cepat willey”hoh,willey tu xde lam skrip adik aku ok..saje tambah..hoho..lame2 aku pandai ler bawak sendiri..bapak kerek aku ngan adik laki aku kan..cakap yang aku nie leh bawak sendiri..haha..die cakap “ok..” (dengan nada sinis sambil senyum yang menyakitkan hati)die pon tawarkan ler nk start moto aku..aku pon bawak ler dengan confident nyer travell mengelilingi kampung ku...mase tu rase bangge pon ade kan..bawak sendiri tuh..walalala..tengah syok bawak motor je,aku perasan adik aku follow aku kat belakang..aiseyhh...”kacao laa!!”dengan nada yang kerek..tak abis marah kat adik aku,tetibe de orang nak langgar motor aku..aku perasan la...budak yang nk langgar aku tu budak sekolah rendah..jiran aku jer pon..alorh..die pon bawak cam orang giler nie apesal?da tuh kacau aku yang tengah bawak motor yang gaye nyer cam orang tua pusing ngan motor nyerr.. memang gabra la aku..tak pasal-pasal motor aku hilang kawalan..baik tak jatuh..kalau x,malu woo...dah ler de sekumpulan

mamat macho2 kat depan pondok tengah lepak..adeh...taubat aku nak bawak motor dah..jadi cam tu,adek laki ak datang sambil senyum sinis kt aku..ko bayang kan la perasaan aku nie??wahhh...malu bangat!!

Ok okeh!!kite focus balik ea pasal motor abang aku tuh..cam nie..motor tu ilang kat rumah sewe abang aku..die tu final student UteM Ayer Keroh,Melaka..sem 6 dah pon..rumah sewe die kat Taman Tasik Utama tak silap aku lah..mase hari kejadian budak2 rumah die tido cam biase la..tapi de sorang member die pergi memancing kat mane ntah..beliau balik ke rumah pukul 5 pagi..and die TERLUPE NAK TUTUP PINTU GATE.. :( geram aku dengar akan kealpaan nyer itu..mengundang masalah taw x..okeh..okeh..cool beb!!ummmmmmm....sok pagi tu abang aku nak pergi kelas..die pelik lar kenape pourch rumah cam kosong jer..mule2 abang aku perasan motor kawan die(ikie) kene ompel..dah tu baru die sedar moto die tak adek! Ciannyer abang aku..besar betol ujian yang die hadapi kali nie..


motor beliau..mase baru beli..sayang wo..siap detak dalam umah lagi tuu




nampak no plat tuh??.sori lah..aku tak pernah snap pix motor nie mase dah makup..

Die pon batal kan niat nak pergi kelas..nak pergi mane??mesti lah balai polis kan..nak mengadu nasib kat abang polis..pastu die kol ibu die yang comel tu..ibu nanges...ibu jarang nanges..aku tau..ibu xkan menanges depan anak2 die..ibu jenis tabah..seingat aku,2x kot aku nampak ibu nanges..first mase aku kecik..ibu nak balik umah..jenguk nenek..tp ayah aku yang macho tu sibuk ngan meeting..sedond is mase puase arituh..mase emak kepade ibu aku meninggal..oushh...mybe ibu terkejut kan..tak pe la ibu..sabar okeh..jangan nanges..kakak ade nie..nanty kakak bagi ibu adiah ea..hihihi..

Aku mesej ler abang aku time lunch tu..”abang, are you okeh??xpela..mungkin ade hikmah nyer semua nie berlaku”..abang aku balik pulak”mira,mane kau taw?abang sedih nie..barang yang abang sayang tu”luluh hati aku dengar..aku tahu abang tengah sedih..aku tak nak abang aku sedih..kalau boleh,biarlah semue kesedihan kearah aku..biar insan yang aku sayang tak merasai semue tu..aku tahu..memang sakit kan kebenaran??ibu de cerite kat aku sehari sebelum motor hilang,abang talifon ibu..suare die cam kusut jer..oh..maksud aku die cam tak tentu arah lar..abang cakap die mimpi IBU DAH TAK ADE..2 hari sebelum hari raye..ibu sedapkan hati die..”mimpi jer asyraf..kau nie cam budak2 lar..jangan menangis disini,pergi disana bersihkan kubur..”hihi..maaf..aku tambah skrip lagi..ibu cakap cam niesebenarnyer”mimpi jer tu abang..jangan la pikir kan sangat”..ibu cakap beliau pon de mimpi buruk,tapi aku tak ingat ape cerite buruk ibu..hurm..nak ikutkan,aku nyer nasib pon agak malang sikit latime tu..tapi smue nie tak elok kan kite nak percaye??Masya Allah..Kau ringan kan lah beban abang dan family kesayangan aku...tak de ape yang wat aku gembira selain melihat mereka tertawa..kepade korunk,aku tak tahu nak cakap ape..motor yang hilang jarang kan dapat jumpe balik??ye aku tahu..tapi aku mengharap kan keajaiban berlaku...AMIN.....ape yang leh wat abang aku ceria balik??still thinking..